Charlotte Tjomsland

2022 Stipendutstillingen, Agder Kunstsenter, Kristiansand

                 OPPDATERES

T I D galleri

 Boundaries of closeness

15.10- 20.11.2022

Separatutstilling


Forestill deg at du gjennom dagen får små påminnelser om at du skiller deg ut, at du er annerledes. Noen ganger kan det være vanskelig å få spørsmål hvor den som stiller dem har bestemt seg for svaret på forhånd. Som «Hvor er du fra?», hvis spørsmålet er basert på en antagelse om at du er fra et annet land. Et plaster i en annen hudfarge enn din egen. Tiden former hva vi ser, og hvordan vi ser. Det former også hvordan man gjennom andres blikk ser på seg selv.

Nobels  Fredssenter// Nobel Peace Center

Freedom of expression festival

Art4Ukraine// Art fundraising campaign

18.08- 3.9.2022

Art4Ukr

Stein Austrud komplimenterte det visuelle uttrykket med sin plate "We meet, we touch, I am" på utstillingen "Grenser for nærhet".Curated group exhibition "Fremmed i det nære"

Fotografiens hus

Whispering in the grass // Det hvisker i gresset

2021

  «Fremmed i det nære» er en gruppeutstilling med Line Ørnes Søndergaard, Marta Anna Løvberg og Charlotte Tjomsland. De tre fotografene viser prosjekter som berører situasjonen og tiden vi er inne i på ulike måter.  

Charlotte Tjomslands fotografier utforsker narrativer knyttet til barndom, identitet, etnisitet og familie. Med to fosterbarn som på ulike tidspunkt kom inn i livet hennes som spebarn, har øyeblikk fått en ny mening. Hvordan skapes et jeg, en identitet, en barndom, og en familie? Hva betyr øyeblikk av gjenkjennelighet, øyeblikk av å høre sammen, øyeblikk av berøring, øyeblikk av fremmedgjøring, øyeblikk av å kjenne andres blikk?

– Jeg har betraktet barna mine i den stille koronatiden. Noen ganger har jeg kommet dem så nære at jeg kan kjenne på en følelse som ikke er min egen, som om noen hvisker i gresset.

– Barna vet ikke enda hvem de er, hvem de kommer til å bli, eller hvem de kunne ha blitt. Jeg ser på dem. På hendene deres. De vakre hendene som jeg elsker; brune utenpå og lyse inni. Fargen deres som ikke definerer dem for meg, men som jeg vet vil være med på å forme dem som mennesker. Hvilke øyeblikk former dem? Har jeg fanget noen av disse øyeblikkene?

Med en undertone av hvordan vi betrakter hverandre, og hvordan vi omgir oss med det som for mange er det trygge og gjenkjennelige, beveger Charlotte seg inn på tematikken knyttet til black lives matter og hvordan man kan kjenne seg fremmed i det nære.

Umerkelig og stille fotograferer hun barna sine med mobilkamera, for ikke å avbryte øyeblikket.
Gaze at the pandemic// Blikk på en pandemi

Preus Museum

Whispering in the grass // Det hvisker i gresset

2021

Det begynner å løsne nå, og vi øyner en normalitet igjen. Men i løpet av det siste halvannet året har hele verden vært gjennom en ekstrem situasjon. Mange steder vil det være slik i lang tid. Hvordan har pandemien opplevdes i ulike deler av verden? Fotografiets dag har i år gått ut internasjonalt for å få fotografenes historier om livet med korona.

In this exhibition, Charlotte Tjomslands photographs explored narratives that reflect childhood, identity, ethnicity and family. With two children coming into her life as infants and taken into foster care, moments were filled with a new meaning. How is an "I": an identity, a childhood, and a family created. What do the moments of recognition, moments of belonging, moments of touch, moments of alienation, moments of feeling the gaze of others?

– I was watching my children in the quiet time of Corona. Sometimes I felt like I came so close to my children that I could feel emotions that were not my own, as if someone were whispering in the grass.

– The children do not know who they are yet. They don't know who they will become or who they could have been. I look at them. Their hands. Their beautiful hands: brown on the outside and white on the inside. Their colour doesn't define them for me, but I know it will be a part of what makes them who they are. Which moments affect them? Have I captured any of these moments?

Charlotte touches on Black Lives Matter and how we can feel foreign in intimate relations with a shade of how we see ourselves and how we surround ourselves with what feels typically close and recognizable.Kunstnere for fred

VISP/ Auksjon på Blomqvist

2022Dissosiasjon// Dissociation

2022


«Dissosiasjon» er en kollektivutstilling med Anne Helene Solberg og Charlotte Tjomsland. De to kunstnerne viser prosjekter som tar for seg hvordan det man betrakter og assosiasjoner man får, ikke nødvendigvis stemmer med virkeligheten. Hverdagsøyeblikk og natur kan få et nytt perspektiv når kunstnerne inviterer betrakteren til å legge inn sine antagelser og studier av verden der ute sammen til et utvidet helhetsbilde.


Charlotte Tjomsland har laget en skulptur som illustrerer tematikken som i stor grad preger hennes kunstnerskap; identitet og tilhørighet. "Når jeg ser mine barn løpe foran meg, observerer jeg andres blikk på dem. Blikkene kan være forbigående som et blaff, mens andre fester seg. Det dannes tanker og fordommer som ikke nødvendigvis stemmer overens med virkeligheten", sier hun.The thinking eye // Det tenkende øyet

Group exhibition at Rådhusgalleriet

2012

The practical, aesthetic part of my master thesis was built on findings from my Master thesis on contemporary photography. My photographs were used to visualize different and distinct narratives.  All photographs are taken on a trip through parts of VietnamUntitled // Uten tittel

Solo exhibition

Syvert Galleri og Rammeverksted Mandal

2010Inner journey // Viaje Interior

Group exhibition at Kolòn Metro, Valencia, Spain

2009

Using Format