Charlotte Tjomsland

«Fremmed i det nære» er en gruppeutstilling med Line Ørnes Søndergaard, Marta Anna Løvberg og Charlotte Tjomsland. De tre fotografene viser prosjekter som berører situasjonen og tiden vi er inne i på ulike måter.

Charlotte Tjomslands fotografier utforsker narrativer knyttet til barndom, identitet, etnisitet og familie. Med to fosterbarn som på ulike tidspunkt kom inn i livet hennes som spebarn, har øyeblikk fått en ny mening. Hvordan skapes et jeg, en identitet, en barndom, og en familie? Hva betyr øyeblikk av gjenkjennelighet, øyeblikk av å høre sammen, øyeblikk av berøring, øyeblikk av fremmedgjøring, øyeblikk av å kjenne andres blikk?

– Jeg har betraktet barna mine i den stille koronatiden. Noen ganger har jeg kommet dem så nære at jeg kan kjenne på en følelse som ikke er min egen, som om noen hvisker i gresset.

– Barna vet ikke enda hvem de er, hvem de kommer til å bli, eller hvem de kunne ha blitt. Jeg ser på dem. På hendene deres. De vakre hendene som jeg elsker; brune utenpå og lyse inni. Fargen deres som ikke definerer dem for meg, men som jeg vet vil være med på å forme dem som mennesker. Hvilke øyeblikk former dem? Har jeg fanget noen av disse øyeblikkene?

Med en undertone av hvordan vi betrakter hverandre, og hvordan vi omgir oss med det som for mange er det trygge og gjenkjennelige, beveger Charlotte seg inn på tematikken knyttet til black lives matter og hvordan man kan kjenne seg fremmed i det nære.

Umerkelig og stille fotograferer hun barna sine med mobilkamera, for ikke å avbryte øyeblikket.

Using Format